Hvert år reiser skoleelever fra Sola til Tyskland eller Polen, for et mangfold av opplevelser. Mange vil også få nær historie tettere på, fra Holocaust, konsentrasjonsleirene og krigen.

Kanskje foreldre vil friske opp fakta og følelser for å forberede seg på en prat før avreise, eller for å fange opp behov for å snakke sammen underveis eller ved hjemkomst. Kanskje ungdommen vil lese litt før, eller underveis på turen.

Biblioteket har stort utvalg av fakta, film og bøker både for voksne og barn,
Under er noen vi anbefaler. Les også gjerne de personlige anbefalingene fra bibliotekar Siv Merete på Sølvberget.

Forsidebilde av bøkene Anne Franks dagbok, Helgas dagbok og BoktyvenAnne Franks dagbok: grafisk roman

Anne Franks dagbok er lest og elsket av generasjoner. Nå finnes den gripende historien som grafisk roman. En nydelig, fargerik versjon av den kjente historien av og om Anne Frank som satt i skjul under andre verdenskrig.

Helgas dagbok: en ung jentes beretning fra livet i en konsentrasjonsleir

I 1941 blir 10 år gamle Helga og foreldrene hennes hentet i hjemmet sitt i Praha og sendt til konsentrasjonsleiren Terezin. Helga, som lenge har vært en flittig dagbokskriver, fortsetter å føre ned sine opplevelser fra leiren inntil faren i 1944 sendes videre til Auschwitz. Uvitende om hva som venter dem der, velger Helga og moren å bli med. Onkelen, som ble igjen i Terezin, murer dagboken hennes inn i en vegg for å bevare den for ettertiden. På mirakuløst vis overlever Helga og flere i familien hennes. Når hun etterpå skriver ned det hun har opplevd siden Terezin, og fullfører dagboken sin hjemme i Praha, er Helga 15 år gammel. Hun er en av svært få jøder som er igjen byen. Dagboken som er skrevet med blyant i en kladdebok, og som nå utgis for første gang, er en rystende og viktig førstehåndsskildring fra jødeutryddelsene under krigen, en sterk og klar fortelling som vil komplettere bildet av Holocaust for nye generasjoner med lesere. «Helgas dagbok» er historien som Anne Frank aldri fikk fortalt.

Boktyven av Markus Zusak

Døden har travle dager i Nazi-Tyskland anno 1939. Snart skal han få enda mer å gjøre. Den dagen Liesel Meminger finner en bok ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. «Graverens håndbok» blir den første av fjorten bøker hun skal komme til å stjele i løpet av de påfølgende årene. Hun stjeler fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og andre steder der det finnes bøker, som hun har oppdaget at hun ikke kan leve foruten. Takket være dem finner hun mening i en grusom tilværelse. Naboene hun møter i bomberommet og jøden Max som fosterfamilien skjuler i kjelleren, er blant dem som får glede av boktyveriene hennes. Forlaget har store forventninger til denne romanen. Boktyven passer både for ungdom og voksne. Bok, DVD og lydbok

Forsidebilde av bøkene En gang, Unge tidsvitner, Trikset og Terezin

En gang av Morris Gleitzmann

Året er 1942, i Polen. Felix har bodd på et barnehjem i tre år og åtte måneder. Felix tror foreldrene plasserte han der inntil de har fått ordnet opp i «problemene» sine. Han vet at «tilværelsen har blitt vanskelig for jødiske bokhandlere», men han er ikke sikker på hvorfor. Men han er sikker på at de hver dag som helst vil komme å hente ham, og ta ham med tilbake til det deilige, gamle livet fylt av bøker og kjærlighet. Felix rømmer fra barnehjemmet, og det åpner øynene hans, og hans barnlige naivitet og uskyld får en brå slutt. Felix jakter på foreldrene sine og sannheten, en jakt som stiller ham ansikt til ansikt med ondskap og død. En gang er en fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

Unge tidsvitner: jødiske barn og unge på flukt fra det norske Holocaust

Ærlig, åpent og sterkt om jødiske barn og unge på flukt fra det norske Holocaust Den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig fikk enorm betydning for landets jødiske minoritet. I 1942 startet en systematisk forfølgelse. Mellom 1200 og 1300.av om lag 2100 jøder lyktes i å flykte landet. I Unge tidsvitner forteller fjorten jødiske kvinner og menn om flukt fra Norge til Sverige. Alderen på vitnene varierte mellom ett og nitten år. Alle var de avhengig av hjelp fra voksne omsorgspersoner, naboer og flyktningloser, mennesker som ofte risikerte egne liv. Flukten over grensen var krevende. Det samme var livet i nabolandet. Glede og lettelse over å ha sluppet unna ble ofte overskygget av angst og frykt for hva som hadde skjedd med de mange som ble deportert. På samme tid var mange svensker skeptiske til de jødiske flyktningene. Flere av de unge tidsvitnene forteller om mobbing på skolen. De unge tidsvitnene overlevde, men hvordan ble deres voksne liv etter andre verdenskrig? Hvordan var det å flytte tilbake til Norge? Hvordan var det mulig å komme videre? Mange av vitnene valgte lenge taushet, flere forteller nå sin historie for første gang. Det er sterk lesning.

Trikset av Emanuel Bergmann

Trikset er en veldig annerledes Holocaust-bok, med magi, krig, Los Angeles, en liten gutt som tror alt er mulig og en magiker som har overlevd konsentrasjonsleir, men mistet troen på alt.

Terezín: en historie fra Holocaust av Ruth Thomson

Under andre verdenskrig internerte nazistene tusenvis av jøder i den tsjekkiske festningsbyen Terezín. Byen ble presentert som en mønsterbosetning for omverdenen, men denne løgnaktige framstillingen dekket over en langt mørkere virkelighet. I realiteten var Terezín en transittleir for deportasjoner videre østover, og en del av nazistenes plan for å utrydde alle jøder i Europa. Tog fraktet nesten 90 000 av de internerte, deriblant mange barn, til Auschwitz og andre dødsleirer. De fleste ble drept. Mange tusen andre døde av sult og sykdommer i den skitne og overbefolkede byen. Tegningene og maleriene i boka er laget av kunstnere som arbeidet i hemmelighet, og under stor personlig risiko, for å skildre hvordan livet virkelig var i dette samfunnet. Terezin er en faktabok for ungdomstrinnet. Har bibliografi, innholdsfortegnelse, kronologi, ordliste